Voor de behandeling is het nodig dat het paard niet vooraf gewerkt heeft. Ook moet het paard droog en schoon zijn.

Voor dat we met de behandeling beginnen wil ik eerst een aantal zaken over het paard weten, zoals de eventuele problemen en ziektegeschiedenis, leeftijd, gebruiksdoel, manier van houden etc. tevens wordt het paard in zijn geheel bekeken en daarna het hele lichaam afgetast opzoek naar bewegingsbeperkingen.

De behandeling bestaat uit een combinatie van de verschillende zachte, manuele technieken. Deze technieken zijn manipulaties van de wervelkolom en eventueel van andere gewrichten, fasciale technieken, viscerale technieken om organen te beïnvloeden en/of cranio-sacrale technieken. Sommige technieken zijn duidelijk waarneembaar, andere zijn bijna niet waar te nemen. Maar vaak is aan het paard te zien of te merken dat er wat gebeurt. Zo kan een paard gaan kauwen en likken, geeuwen, zuchten, anders gaan staan, hoofd laten zakken, windjes laten of mesten.

Na de behandeling is het prettig als het paard de tijd krijgt aan de nieuwe situatie te wennen, de vrijgekomen afvalstoffen afgevoerd kunnen worden en het zijn balans terug kan vinden.  Het advies is om na een behandeling het paard enkele dagen tot een week vrij te laten bewegen op de wei of in de paddock, eventueel aangevuld door stappen aan de hand. Daarna kan begonnen worden met stappen onder het zadel, waarbij het belangrijk is ontspannen voorwaarts-neerwaarts te rijden. Dit kan rustig worden opgebouwd en zo’n twee weken na de behandeling kan de training weer progressief worden opgebouwd.

Osteopathie is geschikt voor ieder paard en niet alleen voor wedstrijdpaarden. Ieder paard wil graag lekker in zijn of haar vel zitten.